Településünkről

Atkár község bemutatása és rövid története

Heves megye délnyugati részén, a Nyugati-Mátraalján fekvő 1740 lakosú település. Közvetlenül a község mellett halad el az M3-as autópálya, így közúton nagyon jól megközelíthető. Közlekedési kapcsolata a 6 km-re lévő Gyöngyös várossal és a környező településekkel rendszeres autóbuszjárat. Vasúton a Budapest – Miskolc vonalon Vámosgyörkön van a legközelebbi vasútállomás, amely Atkártól 5 km-re található és a Jászárokszállás felé vezető közúton közelíthető meg.Atkár

Területe hegységelőtéri dombság, legnagyobb tengerszint feletti magassága nem haladja túl a 150 m-t. A Rédei-Nagypatak a falutól keletre halad el. Talaja középkötött agyagos vályog, illetve barnaföld. Jelentős falazóhomok-készlettel rendelkezik. Növényzete bokroserdő, sztyeprét; állatai kisvadak és madárfajok. Éghajlata mérsékelten meleg-száraz. A csapadék 560-600 mm. A talajvíz kemény és szulfátszegény.

A település gazdag múlttal rendelkezik. A fiatalabb kőkortól kezdve lakott település. Az első írásos emlék 1325-ből származik. A török hódoltság idején többször elnéptelenedett, majd lakói újra benépesítették. A község sajátos arculatát a XVIII-XIX. században nyerte el.

A falu határában lévő önálló középkori falu, Tasspuszta az 1900-as évek elejére jelentős uradalmi központtá vált.

A gazdasági fellendülés a XVIII. Sz. végén, a XIX. század elején pezsgő társadalmi életet eredményezett. Új templom épült, 40 taggal olvasókör működött, Önkéntes Tűzoltó Egylet, Hitelszövetkezet alakult. Kulturális élete az 1930-as években kiemelkedő volt. Gazdag hagyományokkal rendelkező község. A Gyöngyösbokréta neve fémjelzi ezt az időszakot.

A település az alapellátás valamennyi intézményével rendelkezik. Infrastruktúrája kielégítő, a szennyvízcsatorna építése még feladat. Atkár foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű. Mindössze néhány számottevő cég van jelen, a vállalkozások túlnyomó többsége kicsi. A munkaképes korú lakosság többsége ingázó.

Civil szervezetek, érdekvédelmi és művelődési közösségek segítik a független képviselőkből álló önkormányzat munkáját, őrzik a falu hagyományait.

Turisztikai látnivalók:

Őrangyalok temploma
A római katolikus Őrangyalok temploma
1783-ban épült, 1860-ban külsejét átalakították. Oltárképét 1859-ben Sajósy Alajos festette. Belsejét tekintve barokk stílusú, külseje romantikus.

Emlékház
A község hagyományaiból összeállította Nagy Józsefné és a Hagyományőrző csoport. Megtekinthető: vasárnap 15-18 óráig a Fő út 32 alatt.

Millenniumi Emlékpark, Hősök Emlékparkja, a hagyományos népi építészet emlékei.

Kiemelkedő rendezvény minden év augusztus 20-án a Falunap és augusztus utolsó vasárnapján a búcsú.