Árnyaskert Óvoda

Óvodavezető: Berényi Ildikó
Cím: 3213 Atkár, Széchenyi I. u. 1.
Telefon: (37) 551-012

Árnyaskert Óvoda Gyermekeiért Alapítvány
Számlaszám: 62300223 – 10521562
Adószám: 18583689-1-10

Röviden az óvodáról
Atkár Gyöngyöstől 6 km-re, a “Mátra alján” található község. Az 1900-ban épült Győrffy-lakban 1958 óta működik óvoda. A hatalmas udvar 100 éves fái erdei környezetet biztosítanak számunkra. Mindennapjainkat átszövik a természet és a természetes anyagok, a falusi élet adta lehetőségek.

Jelenlegi nevelőtestületünk mintegy 10 éve dolgozik együtt. Igyekszünk a szülők, dolgozók segítségével minél otthonosabbá formálni óvodánkat.

Az “Árnyaskert” legfőbb feladatának azt tekintjük, hogy a lehetőségeinkhez mérten óvodásaink életét a gyermekvilág nézőpontjának megfelelően szervezzük meg, tegyük érzékelhetővé, megtapinthatóvá, végigjárhatóvá, megízlelhetővé a környező világot. Tesszük ezt derűs, szeretetteljes légkörben, érzelmi biztonságot nyújtva az egyéni képességfejlesztés figyelembe vételével.

Büszkék vagyunk rá, hogy az óvoda és az óvodások jelenléte településünkön kifejezetten fontos, közösségszervező elem. Az itt élők tudják, az Árnyaskert kapuja mindig nyitva áll.

Jelenleg 3 vegyes életkorú csoportban működünk 65 fővel. Munkánkat logopédus és szakvizsgázott fejlesztő óvodapedagógus segíti.

1999 óta helyi nevelési programmal dolgozunk, melynek megvalósítása során céljaink:
1. Legalapvetőbb cél és érték a játék, ennek hatékony alkalmazása a nevelésben, tiszteletben tartva a gyerekek szabad játékát, a feltételek maximális kialakítását.
2. Érzelmi biztonság megteremtésével egyéni képességfejlesztés.
3. Harmonikus személyiségfejlesztés.
4. Olyan természetes környezet megteremtése, melyben a gyerekek játékos formában, öntevékeny részvétellel szerzik tapasztalataikat.
5. Szeretetteljes, a gyerekek igényeit szem előtt tartó óvodai nevelés.
6. Mély természetszeretet és a természetes anyagok megszerettetésének kialakítása.

Munkánk során felvállaljuk azt, hogy a drámapedagógia és a fejlesztőpedagógia segítségével egyes részképesség-zavarokkal küszködő gyermekek segítséget kapjanak a felzárkózáshoz. Csoportközi tevékenységeket biztosítunk az 5-6-7 évesek számára (zeneovi, keresztény életre nevelés, úszás, vízhez szoktatás, egyes ünnepekre való készülődés stb.)

Hiszünk abban, hogy érdemes értékesen élni. Programunk végrehajtásában fontos, hogy bízni tudjunk önmagunkban, másokban és szeretettel tudjuk szeretni a gyermekeket. Az elképzelésünk az: gondolkodjunk azzal a felelősséggel, hogy a XXI. században élő, ma még óvodás kicsi gyermeknek is megadasson majd a gondtalanság, boldogság érzése. A boldogság mindig az értékek birtoklását jelenti. Az pedig, hogy ki mit tekint értéknek, a neveltetése során dől el.

“A gyermek abból tanul, amit lát. Ha a gyermek együtt él a barátsággal, megtanulja, hogy a világ olyan hely, ahol jó élni?” /Dorothy L. Nolte/

Alapító okirat

Minőségfejlesztési tevékenységünk értékelése 2010/2011

HÁZIREND 2012

 

Helyi nevelési program 2010-2015

Intézményi Minőségirányítási Program 2009-14

Különös közzétételi lista 2012

MSZ 014 Szervezeti és Működési Szabályzat 2